Hoe ontwerp je een levendige en efficiënte thuisstudio?

Ben je producer, sessiemuzikant, mix engineer of artiest? Ontwerp uw studio om uw muzikale persoonlijkheid te weerspiegelen, communiceer wat u doet, laat uw klanten zich geïnspireerd voelen en werk efficiënt.

Door Josh Bonanno

Wat maakt een geweldige thuisstudio-opstelling? Is het de uitrusting of de esthetiek?

De lay-out, het formaat en de sfeer van uw fysieke studioruimte is een vaak over het hoofd gezien onderdeel van het creatieve proces, maar kan een enorme inspiratiebron zijn voor zowel u als uw klanten wanneer u aan het werk bent. Net als kleding en mode, communiceert het interieurontwerp van je studio niet alleen veel over wat je doet, maar kan het je ook toerusten om efficiënt te presteren.

Hoewel thuis- of slaapkamerstudio’s misschien niet de meest ideale opname- of mixopstelling zijn – aangezien u over het algemeen niet de mogelijkheid zult hebben om ze met opzet vanaf de grond op te bouwen – zijn er toch enkele geweldige praktische stappen die u kunt nemen om uw ruimte handig voor uw workflow. Laten we het hebben over een paar belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het ontwerpen van uw thuisstudio.

Ken het gebruik en de bedoeling van uw ruimte

Het belangrijkste om over na te denken wanneer u begint met het ontwerpen van uw thuisstudio, is na te denken over wat u voornamelijk in deze kamer gaat doen. Een studio die is opgezet en uitsluitend bedoeld is voor het mixen of masteren, heeft zijn eigen fysieke behoeften en zal er esthetisch waarschijnlijk heel anders uitzien dan een studio die is ontworpen als een multifunctionele volgruimte. De situatie van elke persoon zal anders zijn, en dat is de reden waarom het van cruciaal belang is om te definiëren waar je je kamer voor nodig hebt!

Vraag jezelf af, zullen klanten sessies bijwonen? Welke instrumenten, indien aanwezig, moet u in een oogwenk instellen en klaar om te spelen? Hoeveel opslagruimte heeft u nodig voor extra instrumenten, kabels, microfoonstandaards, enz.? Hoeveel mensen zullen deze ruimte delen en tegelijkertijd samenwerken? Hoe cruciaal is een juiste plaatsing van de luidsprekers en akoestische behandeling? In welke muziekgenres werk je voornamelijk, en wat voor soort esthetiek komt daarbij?

Maak een lijst voor jezelf en houd al deze dingen in gedachten terwijl we doorgaan met het verkennen van enkele ideeën om een ​​betere thuisstudio-ervaring voor jezelf en je klanten te creëren.

Laat de kamer voor u werken

Een veelvoorkomend probleem in thuisstudio’s is dat de kamer zelf vaak ook dienst doet als slaapkamer of andere woonruimte. Dat betekent meestal dat je meubels hebt zoals een bed, dressoir, kast en andere opbergartikelen die opdringerig kunnen zijn en niet gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Het betekent ook dat de esthetiek mogelijk flexibel moet zijn en gemakkelijk kan worden aangepast aan het gebruik van de ruimte.

Hoewel dit een grote beperking en belemmering kan zijn voor het creëren van een goede workflow, inspirerende sfeer en uitnodigende sfeer, zijn er enkele creatieve en slimme manieren om dit te omzeilen.

1. Gebruik meubels die multifunctioneel kunnen zijn

Een typisch probleem in slaapkamerstudio’s is het bed zelf. Het kan vaak een beetje ongemakkelijk zijn om artiesten of klanten over de vloer te hebben als de enige extra zitplaats in uw kamer het bed is waarop u slaapt. Een geweldige manier om dit te bestrijden, is door iets te vinden als a duurdere futon matras dat snel kan worden getransformeerd tussen een bed en een comfortabele bank. Zelfs in een ruimte waar u uitsluitend op afstand aan het mixen of masteren bent (zonder dat klanten erin zitten), kan het vervangen van het bed door een futon nuttig zijn bij het creëren van een gezonder en bewuster evenwicht tussen werk en privéleven, en u ook de mogelijkheid geven voor een artiest om desgewenst comfortabel in de kamer te zijn.

Een slaapkamerstudio in studiomodusEen slaapkamerstudio in slaapkamermodus

Als je een toetsenist bent, is een andere geweldige multifunctionele hack het vinden van een bureau met een ingebouwde uittrekbare toetsenbordstandaard. Dit stelt u in staat om ruimte te besparen in plaats van dat uw toetsenbord ergens anders in de kamer op een grote en onhandige standaard staat en zorgt ook voor snelle en gemakkelijke toegang zonder dat u zelfs uw stoel hoeft te verplaatsen. Sommige duurdere studiobureaus bevatten rackruimte voor apparatuur, maar er zijn ook tal van meer betaalbare opties.

2. Bespaar zoveel mogelijk vloeroppervlak

In thuisstudio’s met kleine slaapkamers is onroerend goed bijna altijd beperkt. Om die reden zorgt het besparen van zoveel mogelijk vloeroppervlak ervoor dat de kamer groter en opener aanvoelt en u meer bewegingsvrijheid geeft. Het gebruik van dingen zoals creatieve muurhangers of planken kan waardevolle ruimte besparen door kabels of kleinere instrumenten zoals synths, midi-keyboards of gitaarpedalen op te bergen – terwijl deze items toch gemakkelijk toegankelijk blijven voor gebruik. Hetzelfde geldt voor instrumenten die kunnen worden eenvoudig te monteren aan de muur, zoals gitaren.

Hangruimte voor wandmontageGitaren voor wandmontage

3. Wees creatief met microfoonstandaards en montage van een computermonitor

In kleine ruimtes is het vaak moeilijk om de juiste plaatsing te vinden voor randapparatuur zoals microfoonstandaards, computerschermen en dergelijke. Het vinden van onopvallende, ergonomische en flexibele manieren om een microfoon of computerscherm kunnen opnieuw niet alleen vloeroppervlak en onroerend goed in de kamer besparen, maar ook maximale flexibiliteit bieden met betrekking tot hun plaatsing.

Deze items zorgen ook voor een efficiënte workflow omdat ze kunnen worden achtergelaten, klaar voor gebruik wanneer de inspiratie toeslaat. Een ander handig idee is om dingen zoals gitaarpedalen of kleinere buitenboorduitrusting op een sliding te klitten rek plank of lade die kan worden weggestopt, maar tegelijkertijd gemakkelijk acceptabel is.

4. Verlichting

Als je kijkt naar de esthetiek van je studio, is verlichting de snelste en meest effectieve manier om de sfeer en emotie van een kamer te veranderen. Veel thuisstudio’s hebben de neiging om voor een veel donkerdere, humeuriger soort ruimte te gaan waar het licht regelbaar is.

De Philips Hue productlijn lijkt een favoriet te zijn voor deze toepassing omdat ze vanaf je telefoon kunnen worden bediend, maar alle interieurlampen en traditionele verlichting kunnen een soortgelijk doel dienen. Door dergelijke verlichting te gebruiken, kan de ruimte flexibel zijn en zich aanpassen aan wat de stemming op dat moment nodig heeft. Het is ook gemakkelijk terug te transformeren naar een traditionele leefomgeving als dat nodig is. Kleuren zijn uitwisselbaar afhankelijk van de gewenste emotie en lampen zijn dimbaar in hun intensiteit, zodat alle spectrums van donker naar licht met een druk op de knop beschikbaar zijn.

Donkere studioruimteDonkere studioruimteDonkere studioruimte

Hoewel gedimd licht populair is, is het ook niet ongebruikelijk dat studio’s gebruik maken van ramen en natuurlijk licht. Het nadeel van natuurlijk licht is dat er ramen nodig zijn die waarschijnlijk veel lawaai maken en niet ideaal zijn voor het geluid van de kamer. Het is ook niet erg flexibel of regelbaar in een oogwenk, zoals LED’s of lampen. Natuurlijk licht kan een kleine kamer echter veel groter doen lijken en kan u overdag geaard houden met een fris, natuurlijk gevoel.

Studioruimte met natuurlijk lichtStudioruimte met natuurlijk licht

5. Decoraties en snuisterijen

Iets waar vaak niet over wordt nagedacht, waarschijnlijk omdat het niet direct verband houdt met de workflow van de meeste mensen, zijn de fysieke decoraties en kunst die je in je ruimte laat zien, of zoals ik ze graag noem, ‘snuisterijen’.

Snuisterijen kunnen echt elk decor zijn dat je inspireert. Of het nu gaat om schilderijen, foto’s van je familie, planten, kaarsen of iets anders, de snuisterijen die in je kamer hangen zullen zeker invloed hebben op je omgeving en dus een blijvend effect hebben op je creativiteit.

Er is een reden dat grote studio’s hun gouden en platina platen trots in elke gang tonen; het is om een ​​statement te maken en gesprekken te beginnen. Je hebt misschien geen gouden of platina platen, maar ik weet zeker dat je andere kunst hebt waar je enthousiast over bent. Het zijn vaak deze snuisterijen die aan je artiesten en klanten communiceren waar je precies gepassioneerd over bent, en ze kunnen helpen om vertrouwen op te bouwen en diepere relaties te vormen door de kracht van de verhalen en de waarde die ze voor je hebben. Persoonlijk vind ik het leuk om een ​​paar speciale items te bewaren die ik in de loop der jaren heb gekregen van vrienden, familie en klanten die in de kamer rondslingeren om te inspireren en de kamer de mijne te maken.

6. Laat je kamer een weerspiegeling zijn van jou en je werk

We hebben een aantal praktische manieren besproken om uw kamer beter te maken voor uw workflow en inspirerender voor uw klanten. Maar aan het eind van de dag is het het beste om in gedachten te houden dat je kamer een weerspiegeling moet zijn van jou, je persoonlijkheid en je werk. Zodra u uw kamer als een verlengstuk van uzelf begint te zien, kan de kamer zelf heel gemakkelijk gaan werken als een belangrijke onderscheidende factor in uw bedrijf en u onderscheiden van anderen op de markt die met u concurreren. Een uitnodigende ruimte die een verhaal vertelt en mensen in staat stelt zich open te stellen, zich op hun gemak te voelen, geïnspireerd te raken en kunst te creëren, is een ongelooflijk waardevolle en haalbare troef bij het opbouwen van uw bedrijf.

Een ander ding om te beseffen is dat je studio een ruimte is waar je waarschijnlijk tientallen uren zult doorbrengen, dus het hebben van een ruimte die je plezier geeft om in te zitten, is de belangrijkste regel van allemaal. Een studio die oncomfortabel is om in te werken en inefficiënt om te gebruiken, zal altijd een ruimte zijn waar je smoesjes verzint om niet aanwezig te zijn, en je krijgt dus geen werk gedaan.

Dus, hoe ziet je thuisstudio er nu uit? Welke benaderingen ga je volgen om je studio om te toveren tot een inspirerende ruimte?

Josh Bonanno is een mixingenieur, producer en biersnob gevestigd in Nashville, TN. Om zijn werk te horen en meer te weten over wat hij doet check out joshbonanno.com

Wil je meer weten over het repareren van je thuisstudio? Ontvang een stapsgewijze handleiding voor het akoestisch behandelen van uw kamer!

Wil je meer tips direct in je inbox ontvangen? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

creditSource link

G-Rave
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart